• Huvudmeny

Aktuellt

Läsning för äppeltider

Nu är det äppeltider i trädgårdarna! På Matkult.se kan du läsa mer om vårt vanligaste fruktträd och vilken roll det haft i kosthållet. Du hittar också flera recept – vad sägs till exempel om äppelgröt från Eftra, äppelsoppa från Alster eller drottningäpplen från Od?

 

 • Ny svensk-finsk omsorgsordlista

  8 augusti 2018 Språkrådets nya svensk-finska omsorgsordlista är en behändig publikation med användbara ord från vård och omsorg.
 • I begynnelsen var tystnad

  Tilltalsbloggen I Hohle Fels Schelklingen i de schwabiska alperna i södra Tyskland finns ett stort grottsystem där människor levde och lämnade spår efter sig på stenåldern, för kanske 40 000 år sedan. Där har arkeologer bland annat hitt...
 • Trollhättan och andra förtrollande namn

  6 augusti 2018 Aktuellt namn Nu när de ljusa sommarnätterna är på upphällningen och mörkret börjar återvända är det lätt att få för sig att man ser något mystiskt röra sig i skymningen. För inte allt för länge sedan var trollen en verklighet för mån...
 • Tvesovla och sovelhund

  1 augusti 2018 Dialektord Att ha både smör och pålägg på en smörgås kan tyckas självklart. Men så har det inte alltid varit. I äldre tid ansågs det som en lyx, som man inte kunde unna sig till vardags.