• Huvudmeny

Dialekter

En dialekt är en språkart som talas av invånarna inom ett avgränsat geografiskt område, men alla dialekttalande inom ett visst område talar inte exakt likadant.

Vi arbetar med att bearbeta, bevara och bygga ut våra dialektsamlingar och med att forska och informera om svenska dialekter. Samlingarna består av inspelningar och skriftligt material och är tillgängliga för alla.

Aktuellt

 • Klasstillhörigheten är en förändrande omständighet

  5 oktober 2017 Vad skiljer egentligen ekenssnacket från tugget på Östermalm? I sin kommande bok Perspektiv på stockholmska , dissekerar Jenny Öqvist de stockholmska sociolekterna.
 • Symposium om språk och nationalism i vetenskapen

  20 september 2017 Onsdagen den 22 november anordar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Språk och nationalism i vetenskapen .
 • Vi finns på bokmässan!

  folkmyller mellan montrar på bokmässan 13 september 2017 Institutet finns med bland utställarna när Bokmässan i Göteborg slår upp dörrarna den 28 september 2017. Du hittar oss i monter B01:08.
 • ”Ett område i snabb och dynamisk utveckling”

  svartvit skiss på gammaldags ljuduppspelningsapparat (fonoautograf). 18 maj 2017 Projektet Tilltal har startat en blogg för att sprida information om historiska inspelningar och talteknologi. En av skribenterna i bloggen är projektdeltagaren Johanna Berg som fokuserar mycket på omvärldsbevakning.


Ändrade öppettider

Torsdagen den 2 november har arkivreceptionen i Uppsala stängt.

Fredagen den 3 november har arkivreceptionen i Uppsala samt myndighetens telefontjänst stängt.

Har du planerat att besöka arkivet någon av dessa dagar, vänligen kontakta oss senast 31 oktober via mailadressen nedan.

Kontakt


Dialektfrågor
:  0200-24 33 00

Telefontid: måndag–fredag, 
10–12 och 13–15

E-post
dialekter@
sprakochfolkminnen.se

Mer om kontakt och rådgivning.

Facebook

Uppdaterad 03 oktober 2017