• Huvudmeny

Folkminnen

Institutet för språk och folkminnen har en av Sveriges största folkminnessamlingar. I våra arkiv finns resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera folklig kultur: berättelser om människors liv och leverne i vardag och fest – från 1800-talets fiske- och bondesamhälle fram till dagens mångfaldssamhälle.

Vi bevarar gårdagen och samtiden till framtiden!

Aktuellt

 • Vi finns på bokmässan!

  folkmyller mellan montrar på bokmässan 13 september 2017 Institutet finns med bland utställarna när Bokmässan i Göteborg slår upp dörrarna den 28 september 2017. Du hittar oss i monter B01:08.
 • ”Stort intresse för sägner”

  12 september 2017 Det finns ett stort intresse för sägner. Det sade institutets Tommy Kuusela när han på måndagen besökte P5 Stockholm för att berätta om den nya Sägenkartan.
 • Spel och folktro

  6 september 2017 Från träsnitt till kretskort – den nordiska folktron har tagit steget in i den digitala eran. Institutets Tommy Kuusela berättar om sägner och folktro i datorspel.
 • Premiär för Sägenkartan

  4 september 2017 Jättar, tomtar, varulvar, maran och spöken. Idag har Sägenkartan premiär, en digital plattform med tusentals berättelser från såväl våra folkminnessamlingar som tryckta sägenutgåvor.
 • Lingontider i skogen

  korg med lingon på lingonris 25 augusti 2017 Nu börjar lingonen lysa röda i skogen. Råglingon brukar de första lingonen kallas, som mognar samtidigt med rågen.

Kontakt


Folkminnesfrågor: 0200-2292 00

Telefontider: måndag–fredag,
10–12 och 13–15

E-post: folkminnen@
sprakochfolkminnen.se

Mer om kontakt och rådgivning

Folkminnesarkiven berättar

 • utter som simmar på rygg
  Uttern Ludde
  14 september 2017 Jag minns den exakta tidpunkten och den plats där mitt intresse för uttrar väcktes till liv. Det var en småkylig vårdag, den 25:e mars, för tre år sedan. Jag befann mig ute på en stenbrygga på den avl... Läs mer

Facebook

Uppdaterad 15 september 2017