• Huvudmeny

Folkminnen

Institutet för språk och folkminnen har en av Sveriges största folkminnessamlingar. I våra arkiv finns resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera folklig kultur: berättelser om människors liv och leverne i vardag och fest – från 1800-talets fiske- och bondesamhälle fram till dagens mångfaldssamhälle.

Vi bevarar gårdagen och samtiden till framtiden!

Aktuellt

 • Synd och skam på Arkivens dag

  7 november 2017 Den 11 november är det dags för Arkivens dag, en dag då landets arkivinstitutioner bjuder in till öppna hus. Årets tema är Synd och skam.
 • Seminarium: Filmen som dokumentationsmedel

  7 november 2017 Den 8 november inbjuder institutets forskningsgrupp till ett seminarium om etnografisk film där Agneta Lilja håller föredraget Att fånga eller konstruera det autentiska: Filmen som dokumentationsmetod. Seminariet hålls i Uppsala Arkivcentrum.
 • Hur firar vi Halloween i Sverige? Ny bok
  om seden som både stör och berör

  Halloween. Omstridd och omhuldad 30 oktober 2017 Snart är det dags för halloween, en importerad högtid då vi frossar i skräck, död och godis – eller ett barnvänligt höstkalas som i stora drag liknar många andra svenska högtider? I den nya boken Halloween. Omstridd och omhuldad undersöks halloweenfirandet i Sverige.
 • Traditionell matkultur i Åre

  20 september 2017 Institutet deltar med projektet Traditionell småskalig matkultur på mathantverksmässan Særimner i Åre den 24–26 oktober.
 • Vi finns på bokmässan!

  folkmyller mellan montrar på bokmässan 13 september 2017 Institutet finns med bland utställarna när Bokmässan i Göteborg slår upp dörrarna den 28 september 2017. Du hittar oss i monter B01:08.
 • ”Stort intresse för sägner”

  12 september 2017 Det finns ett stort intresse för sägner. Det sade institutets Tommy Kuusela när han på måndagen besökte P5 Stockholm för att berätta om den nya Sägenkartan.
 • Spel och folktro

  6 september 2017 Från träsnitt till kretskort – den nordiska folktron har tagit steget in i den digitala eran. Institutets Tommy Kuusela berättar om sägner och folktro i datorspel.
 • Premiär för Sägenkartan

  4 september 2017 Jättar, tomtar, varulvar, maran och spöken. Idag har Sägenkartan premiär, en digital plattform med tusentals berättelser från såväl våra folkminnessamlingar som tryckta sägenutgåvor.

Kontakt


Folkminnesfrågor: 0200-2292 00

Telefontider: måndag–fredag,
10–12 och 13–15

E-post: folkminnen@
sprakochfolkminnen.se

Mer om kontakt och rådgivning

Blogg: Folkminnes-arkiven berättar


 • Skrämselväsen i äldre tid


  23 november 2017 Under en resa till Island fascinerades jag över att det under julen såldes många små figurer och föremål som föreställde en kvinnlig trollfigur – Grýla . Enligt de berättelser som jag hörde hämtade hon... Läs mer

Facebook

Uppdaterad 07 november 2017