• Huvudmeny

Spådomar och önskningar

Den här enkäten handlar om metoder för att förutsäga kärlek och giftermål och om tillfällen då man får önska sig något.

händer som ramar in spåkula

I institutets arkivsamlingar finns tiotusentals berättelser om 1800-talets folktro, om föreställningar och ritualer. I takt med att samhället har förändrats har också våra föreställningar och ritualer ändrats. Inom projektet Vardagsmagi undersöker vår tids motsvarigheter till äldre tiders folktro.

Den här webbfrågelistan handlar om traditioner som är särskilt vanliga bland barn och ungdomar. Vi frågar om metoder för att på lek eller allvar förutsäga kärlek och giftermål och om tillfällen då man får önska sig något. Hjälp oss gärna att dokumentera traditionerna genom att svara på och/eller dela webbfrågelistan.

Kär, bli ihop och gifta sig


Man får önska sig något om…

Arkivering och frågelistor
Genom att skicka in ditt svar godkänner du att dina svar införlivas i institutets offentliga samlingar och på så sätt också bevaras för framtida generationers intresserade. Ange om du per e-post vill ha information om institutets framtida undersökningar – glöm i så fall inte att uppge din e-postadress i detta formulär.
Jag godkänner att mitt svar införlivas i arkivets samlingar: *
Flerval


Jag vill ha information om framtida undersökningar:
Flerval


Om dig
För förståelsen av berättelserna är det viktigt att veta var det berättade ägt rum och också något om dig som berättar. Fyll därför gärna i var och när du är född och var du nu bor. Om du vill vara anonym behöver du dock inte fylla i uppgifter om namn och e-postadress.Uppdaterad 31 januari 2017

Kontakt


Fredrik Skott

Telefon: 0735-58 60 84

E-post: Fredrik Skott

Postadress

Vill du hellre skicka in svaret med post? Skicka svaren till postadress:

Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg
Vallgatan 22
411 16 Göteborg