• Huvudmeny

26 maj 2019

Mors dag

Sedan 1919 är sista söndagen i maj markerad som mors dag i almanackan.

Morsdagkort från 1920-talet illustrerade av Signe Löfving. Foto: Bohusläns museum (CC BY-NC-ND)

Ursprungligen från USA

Idén att fira mors dag kommer ursprungligen från USA. Dagen introducerades i Philadelphia 1908 av amerikanskan Ann Jarvis för att på årsdagen av hennes mors bortgång hedra dennas minne. Seden spreds sedan till Europa, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firade man mors dag första gången år 1919 och flyttade här firandet till den sista söndagen i maj.

”Kaffe och någon liten gåva”

Hur mycket och på vilket sätt mors dag firas varierar, men det vanligt att fira mammor ”med kaffe och någon liten gåva” eller med blommor. ”Mors dag är mycket firad, om så blott med en ros på en grav” berättas det i våra samlingar (arkivuppteckning: Jtl. M278 38445) och att smycka mors grav är en återkommande tradition. Morsdagsvisor, kort och sms och morsdagstårtor är andra vanliga inslag.

Gammalmodigt och kommersiellt?

Liksom fars dag har mors dag fått kritik för att vara ett kommersiellt jippo. Många tycker också att den är gammaldags i sitt hyllande av traditionella värden och att barn som av någon anledning har frånvarande föräldrar blir extra utsatta. I våra samlingar är det flera som jämför och diskuterar mors och fars dag i relation till alla hjärtans dag och menar att ett firande av ”alla hjärtan” känns mer genuint och inkluderande och mindre kommersiellt.

Två flickor och en man med kaffebricka uppvaktar mor vid sängen.

Morsdagsfirande år 1943. Foto: KW Gullers/Nordiska museet (CC BY-NC-ND)

Språkligt om mors dag

I Finland firas mammorna den andra söndagen i maj, och där säger man morsdagen, sannolikt därför att motsvarande finska ord är en sammansättning, äitienpäivä. Om vi i sverigesvenska vill göra en sammansättning till mors dag, skriver även vi ihop ordet: morsdagspresent, morsdagsmiddag.

Mor, mamma eller morsa?

Mor är en kortform av moder. Motsvarigheter finns i de flesta besläktade språk, till exempel mater (latin), mère (franska), Mutter (tyska) och mother (engelska).

Moder kan man använda i fall som ”modern såg ömt på sitt barn” samt i fraser som ”Moder Svea”, ”nöden är uppfinningarnas moder” och på senare tid efter arabiskt språkbruk ”alla bombers moder”, ”alla ävenstyrsspels moder”. Sin egen moder omtalar och tilltalar man som mor eller mamma. Mor uppfattar de flesta som lite högtidligare. Det finns inga böjningsformer till mor. Tidigare var mamma ett högreståndsord och då var mor det vardagliga ordet.

Mamma är ljudhärmande

Även mamma finns i många språk. Det är en så kallad reduplikationsbildning. Det antas härma det smackande som uppstår när ett barn suger mjölk från moderns bröst. Därför är det också det latinska ordet för kvinnobröst eller spene, och Linné namngav däggdjuren som mammalia, försvenskat mammalier.

Morsa har fått sämre klang

Morsa var från början en smekform till mor. När det senare togs in i Stockholmsslangen, fick det på vissa håll en sämre klang. I delar av landet och hos många individer används det dock fortfarande på samma stilnivå som mamma.

Uppdaterad 30 januari 2019

Läs mer

Aktuellt dialektord: Latjomor

Frågelådan: Skrivs mors dag i två ord eller som en sammansättning morsdag?länk till annan webbplats

Händelser i almanackan: Fars dag