• Huvudmeny

augusti 2019

Stugsista (lyskväll, lysnatta)

Runt norra Östersjön och längs Mälardalens kustband tänds i slutet av augusti eldar för att ta farväl av sommaren och sommarstugan.

bild fotograferad ut över vik i kvällsmörker. marschall brinner i förgrunden, på strandkanten på andra sidan vattnet syns fler marschaller och ljus.

Lysnatta i Söderhamns skärgård 2015.

Stugsista, lyskväll, lysnatta

Seden är känd i Västerbotten sedan 1967 då Bertil Olsson, tidigare redaktör på Västerbottens-Kuriren, uppmanade läsarna att ta farväl av sommaren på samma sätt som man gjorde på andra sidan Östersjön. En namntävling utlystes samtidigt, där begreppet stugsista vann i popularitet. Sedan 1980-talet har också orden lyskväll eller lysnatta vunnit mark.

Marschaller och upplysta båtar

brinnande majkase

Trots att många sommarstugor numera är vinterbonade fortsätter man att tända eldar längst kustbandet. Tidigare eldade stugägare upp skräp vid stranden och man åt upp den mat som fanns kvar i stugan, numera används ofta marschaller och det kan under festliga former ätas både sill och kräftor. Båtägare ger sig också ut med upplyst båt och där har Umeå motorbåtsällskap blivit särskilt kända för sina upplysta konvojer som åker längst med kusten.

Ursprung i Finland

Seden har sitt ursprung i Finland, där den redan på 1840-talet ska ha firats i huvudstaden Helsingfors. Där kallas firandet huvilakauden päättäjäiset (ungefär: villaavslutning). I Karleby ska en sådan avslutning på sommarsäsongen ha arrangerats i över hundra år av dem som hade en huvila (villa, alltså ett finare sommarställe, motsvarande svenskans sommarstuga). Ett annat namn på seden är venetsialaiset (veneziansk afton) med fyrverkerier som kombinerar eld, vatten och ljus. Benämningen kommer från den venetianska Redeemerfestivalen som högtidlighåller att 1575 års pestepidemi i Venedig besegrades efter att närmare en tredjedel av befolkningen utplånats på bara två år.

en lång rad av marschaller som brinner i mörkret vid kanten av Gävleån. Stadsbebyggelse syns i bakgrunden.

Lysnatta i Gävle.

Uppdaterad 13 augusti 2019

Läs mer

af Klintberg, Bengt (2007): Venetiansk afton i boken Folkminnen.