• Huvudmeny

10 november 2019

Fars dag

Fars dag firas den andra söndagen i november för att hedra goda fäder.

Skyltfönster i Hallsberg år 1938. Foto: Knut Borg/Örebro läns museum (CC BY-NC)

Amerikansk influens

Seden att fira fars dag kom till Sverige 1931 efter att 1910 ha uppstått på privat initiativ i Amerika. Upphovskvinnan Sonora Smart Dodd ville hedra sin far som efter att ha blivit änkeman själv uppfostrat sju barn.

Firandet i Sverige

I Sverige liksom i de övriga skandinaviska länderna firas dagen den andra söndagen i november. I Sverige firades fars dag ursprungligen i juni men flyttades av kommersiella skäl till november för att inte konkurrera med mors dag.

Uppvaktning

Dagen är inte lika populär som mors dag men de fäder som firas kan hyllas med ett gratulationskort eller en farsdagspresent där vanliga presenter varit en slips eller strumpor. Ett citat från våra samlingar visar att dagen kan vara ett tillfälle att hylla både levande och döda fäder: "Fars dag firas med familjen och på kyrkogården".

Kritik mot firandet

Invändningar mot att dagen firas (liksom även firandet av mors dag) kan vara att den upplevs som gammaldags, med hyllande av traditionella värden. Barn som av olika anledningar har frånvarande föräldrar blir extra utsatta, menar många. Kritik finns förstås även mot att firandet styrs av kommersiella intressen.

"Bör hellre fira Alla Hjärtans Dag än Fars dag, som bara vänder sig till fäder. Till fars dag gläder sig bara slipsförsäljarna."

Citat från arkivuppteckning: DFU 38452

Fars dag eller farsdag?

Fars dag skrivs i två ord och detsamma gäller mors dag. Däremot skrivs en sammansättning med fars dag i ett ord, till exempel farsdagspresent.

Uppdaterad 23 maj 2019

Läs mer

Folkminnesarkiven berättar: Mors och fars dag i förändring (23 maj 2019)

Händelser i almanackan: Mors dag

Dialektord: Dadd, dadde

Dialektord: Velagsfar