• Huvudmeny

Falun

Julförberedelser i ett hem strax före sekelskiftet

Arkivuppteckning: ULMA 23997

1959 sände Kerstin Forsberg ifrån Falun i Dalarna in en tresidig berättelse till det som då hette Landsmåls- och folkminnesarkivet i Uppsala. Den fick accessionsnummer ULMA 23997 och på uppteckningens första två sidor berättar hon så här om sin barndoms julfirande.

Gården dekoreras med granar

"Vid julen 1897 mycket snö i Falun, snön skottades upp och låg i stora drivor omkring stugan. Ingen snö fraktades bort. De första minnena av julförberedelser var att far köpte hem 8-10 höga granar så att gården såg ut som en granskog. Detta var vanligt i mitt hem. Vet ej hur andra gjorde."

Svagdricka och siktkakor

"Kommer ihåg att farmor, polisens änka bryggde svagdricka i en stor tvättbutt, stort som ett halvt sirapsfat. Humla växte på gården vid uthuskanten. Bakade bullar som förvarades på vinden i en brudkista. Brödet var fryst när det togs ner, det verkade färskt när det blev upptinat. Stora runda bullar som vi kallade siktkakor."

Hämta vatten på vintern

"Jag hade en kälke med trämedar, på kälken ställde jag en stor träbutt, och så drog jag kälken till gruvans vattenpump och hämtade vatten. Vattenledningarna på närmre håll var sönderfrusna. När jag kom hem var bara hälften kvar."

Gran med ljushållare av mässing

"Hade julgran inomhus. Julgranens ljusstakar tillverkade jag själv av messingstråd och hängde ett äpple under varje stake. En bunt kostade fem öre. Ibland gjorde jag stakar och sålde för tolv öre dussinet. För fem öre tråd kunde jag göra hundra stakar. Sedan kunde jag gå ut i skogen och hämta en gran, hugga ner den och bära den till den som beställt den. Fick fentio öre granen. Allmänt gick de ut i skogen och tog sej en gran."

Granen dekoreras

"Till granen köptes kritkonfekt som kostade 1,25. Dom var gjorda av krita och socker. Små hjärtan, fiskar. Papperskorgar med russin och nötter i. Granarna som stod ute på gården var köpta på torget. Vet ej vad de kostade. Det var bönder som sålde dem. Grenarna doppades i limvatten och så strödde vi på salt, vanligt koksalt. Det verkade som snö. På granarna utomhus var det riktigt snö."

Godis på trettondagen

"Granen inomhus stod på ett hopsnickrat träkors, granarna utomhus stacks ner i snödrivan. Korset gjordes av ohyvlade plankbitar. Målades inte. På trettondagen togs den ut. Då gjorde vi små högar av kritkonfekten och så drog vi lott om högarna. Ljusen var vanliga köpta stearinljus, liljeholmens."

Julmaten

"På julafton åt vi lutfisk och risgrynsgröt. Fisken lutade vi själva. På annadagen las fisken i vatten."

Första gången jag såg en tomte

"Julen 1906 firade jag jul hos skräddarmästare Gustavsson. Julfirandet bestod mest i att de söp. Det kom en tomte med några paket. Första gången jag såg en tomte."

Julskyltning

"Julskyltning före sekelskiftet. Far ordnade julskyltningen hos Hedlunds. En räv som satt och gungade."

(Arkivuppteckning: ULMA 23997, s. 1-2)