• Huvudmeny
1 december

Nu gör vi jul igen, eller?

Bokomslag

Första advent har passerat och julen är på ingång. En högtid som är betydelsefull för många. Men långt ifrån alla firar jul och de som gör det firar på olika sätt och i olika konstellationer.

Oavsett om du firar eller inte är julen en speciell tid. Veckorna från slutet av november och hela december skiljer sig på många sätt från det vanliga, vardagliga livet. Hos många väcker det frågor om hur, vad och varför. Varför dekorerar vi våra hus, balkonger och trädgårdar med mängder av ljus? Äter folk fortfarande lutfisk? Varför är julklapparna så viktiga? Har alla råd att fira jul? Vad är viktigt för barnen? Hur firas julen i dag i olika grupper och i nya familjebildningar? Vilka tankar och känslor väcks till liv?

Julen kan skapa känslor av gemenskap och lust men också dra gränser och leda till utanförskap. Hur vi upplever julen skiljer sig från person till person. I boken Nu gör vi jul igen får vi inblick i vår tids jul i Sverige genom att följa hur människor i olika åldrar, med olika bakgrund och bosatta på olika platser i landet upplever och erfar julen.

Boken Nu gör vi jul igen gavs ut 2006 i samarbete mellan Institutet för språk och folkminnen och Folklivsarkivet, Lunds universitet.

Läs mer om boken

Nu gör vi jul igen

Artiklar ur boken

Den riktiga julenPDF (pdf, 221.1 kB)
God jul & gott nytt årPDF (pdf, 1.4 MB)
Julbocksfrid i vår tidPDF (pdf, 411.4 kB)
Julklappar och gemenskapPDF (pdf, 496.1 kB)
Mormors ljusstakar och tomtelattePDF (pdf, 815.2 kB)
Tid att gePDF (pdf, 1.6 MB)

« Tillbaka till julkalendern