• Huvudmeny
11 december

Det ligger i Sylta!

Kalvsylta eller slarvsylta har sin självklara plats på många julbord, men visste du att Sylta också är ett ortnamn? Namnarkivets Mats Wahlberg förklarar hur det ligger till i ett radioinslag i P4 Uppland.

Det finns ett tjugotal bebyggelser Sylta (några Syltan) runt om i Sverige och ett fyrtiotal Syltan, som avser ängar, sankmarker, grunda vikar och liknande.

Dialektordet sylt eller sylta betyder ’sank äng, sumpmark’. På något sätt måste dessa dialektord hänga ihop med den moderna svenskans sylt (av bär) och verbet sylta, men exakt hur är oklart.

Besläktat med salt

Orden sylta och sylt anses vara besläktade med ordet salt. I äldre svenska kunde sylta betyda ’salta in, lägga i saltlake’. Senare har ordet fått en allmän betydelse ’konservera matvaror’ (även med socker). Ordet för maträtten sylta är lånat från tyskan, men har samma salta ursprung.

Utifrån detta kan namnet Sylta som avser lokaler vid saltvatten ju lätt förstås, men en hel del av namnen har inget samband med saltvatten utan ligger i inlandet, till exempel Sylta i Åkerby strax nordväst om Uppsala.

Lyssna på radioinslaget

Sveriges radio P4 Uppland 10 december: Ortnamnet Syltalänk till annan webbplats

Fråga oss om namn!

Vi svarar på frågor om namn via e-post, telefon och på Twitter. länk till annan webbplatsHär finns mer information om vår rådgivningsverksamhet.

« Tillbaka till julkalendern

Foto: mostphotos.com/monkeybusiness