• Huvudmeny
12 december

Firar du jul?

Om du firar, hur ser det ut? Är du ensam eller tillsammans med andra? Vilka dofter och smaker förknippar du med julen? Kanske firar du en alternativ jul. Berätta gärna för oss!

Kalle Anka, Karl-Bertil Jonsson, julsånger, gran, hyacint, glögg, vänskap, kärlek, längtan, glädje, barnen vill helst inte vara utan jullov, sovmorgon, julkalendern…
I slutet av 2004 genomförde Institutet för språk och folkminnen, Folklivsarkivet i Lund, Mångkulturellt centrum och Nordiska museet en undersökning av julfirandet i Sverige som resulterade i boken Nu gör vi jul igen (2006). Utifrån ett axplock av enkätsvar kan vi skönja hur både barn och vuxna i Sverige firade, tänkte, åt och drack under julen det året.

Som en del i undersökningen använde vi enkäterna ”10 frågor om julen” och ”Vad äter du på julafton 2004”. Nu har det gått elva år och det är dags att väcka enkäterna till liv. Vad har hänt med julfirandet i Sverige under dessa år?

Barnens perspektiv

2004 berättade drygt 630 barn om sin jul i undersökningen. Många svarade att julklapparna är det viktigaste, men flera beskrev också hur viktigt det var att ge. Många nämnde varken julklappar eller tomten utan skrev istället hur viktigt det är med familjen, släkten och gemenskapen.

Väntan på tomten och paketöppningen, att städa och att hjälpa till mer hemma eller om det är någon snö eller inte var det som många tyckte var jobbigt/tråkigt med julen. En pojke som inte firar jul berättade bland annat att det är tråkigt att inga kompisar är ute på julen. En pojke som tillhör Jehovas vittnen svarade att det viktigaste med julen är "att det råder frid, att berätta för mina klasskompisar varför jag inte firar julen om de frågar och att ha det som vanligt."

Nya familjekonstellationer blir också tydliga. Barnen skriver till exempel om hur de firar med mamma, hennes kille och hans dotter, umgås med mormor och hennes kille, åker till pappa, hans fästmö och hennes två barn.

Berätta för oss om din jul!

Webbfrågelista: Julen 2015
Webbfrågelista: Vad äter du på julafton 2015?

Läs mer

Publikation: Nu gör vi jul igen

Fråga oss om folkminnen!

Vi svarar på frågor via e-post och telefon. Här finns mer information om vår rådgivningsverksamhet.

« Tillbaka till julkalendern