• Huvudmeny
14 december

Gubbtian mellan Lucia och Eva

Den 14 december inleder Sten och Sixten den längsta raden av manliga namnsdagar i almanackan – hela tio stycken som avslutas med Adam den 23 december.

Redan namnlängden 1901 hade tio mansnamn i följd, och bortsett från att Stig ersatt Inge finns alla namnen kvar på sina dagar.

"Gubbtian"

Den här namnräckan, som vi kan kalla ”gubbtian” är tillsammans med fruntimmersveckan i juli bland de partier som förändrades minst när den nya namnlängden togs i bruk 2001. Och namnen? Det är Sten och Sixten, Gottfrid, Assar, Stig, Abraham, Isak, Israel och Moses, Tomas, Natanael och Jonatan, Adam, alltså mest namn på bibliska gestalter och gamla nordiska namn

Sixten Jernberg

Staty av Sixten Jernberg. Foto: mostphotos.com/leiing

Sixten Jernberg

"Jag tränade 360 dagar om året, även på födelsedagen och på julafton. De andra fem... ja, jag tränade lite då också!" Så sa en välkänd Sixten, nämligen skidåkaren Sixten Jernberg från Lima. Han tog sammanlagt femton OS- och VM-medaljer under sin karriär och räknas som en av Sveriges mest framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Mer om Sixten Jernberg kan du läsa här: Sixten Jernbergs museumlänk till annan webbplats.

Läs mer om namn

Personnamn
Ortnamn
Övriga namn

Fråga oss om namn!

Vi svarar på frågor om namn via e-post, telefon och Twitter.länk till annan webbplats Här finns mer information om vår rådgivningsverksamhet.

« Tillbaka till julkalendern