• Huvudmeny
15 december

Dags att skicka julhälsningar!

Hur är det nu, är det rätt med God Jul och Gott Nytt År med versaler? Eller kan man säga glad jul? För dig som sitter och skriver årets julkort har vi samlat några språkråd som kan vara bra att ha.

Julpost

Svaret är att hälsningsfraser och helg- och kalenderdagar i grunden skrivs med små begynnelsebokstäver. Det gäller i synnerhet om de förekommer i löpande text: ”Jag vill önska dig en riktigt god jul och en avkopplande semester!”

När hälsningsfraserna står ensamma, till exempel på ett julkort, finns det förstås de som tycker att det ser mer estetiskt ut med stora begynnelsebokstäver på alla ord: ”Ett Stort Grattis!”, ”Gott Nytt År!”. Men grundregeln är alltså att man skriver sådana uttryck med små bokstäver, precis som vi skriver alla andra ord i språket som inte är direkta egennamn med liten bokstav: ”God jul och gott nytt år!”

Glad jul?

Måste det då vara just god jul och gott nytt år? Det heter ju till exempel glad påsk. Nej, det måste det inte vara. De här uttrycken har helt enkelt blivit konventionaliserade, de har stelnat och blivit ett slags fasta hälsningsfraser. Men precis som vi ibland kan variera oss med andra adjektiv och tala om trevlig jul, kan vi förstås också hälsa varandra glad jul och glatt nytt år. Förr var det faktiskt inte ovanligt med glad jul i svenskan. Och motsvarande uttryck på andra språk tar ofta fasta på just glädje: glædelig jul (danska), merry Christmas (engelska), joyeux Noël (franska), fröhliche (eller frohe) Weihnachten (tyska).

Fråga oss om språk!

Vi svarar på språkfrågor via e-post, Twitterlänk till annan webbplats och telefon. I Frågelådan på vår webbplats kan du snabbt hitta svar på många språkfrågor. Dessutom finns appen Språkrådet som innehåller ett urval av de populäraste frågorna från Frågelådan. Du kan ladda ner appen gratis från App Storelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Google Play.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

« Tillbaka till julkalendern