Varifrån kommer egentligen ordet jul och hur tecknar vi ordet julklapp? I vår teckenspråksfilm berättar vi mer om detta.
Det svenska teckenspråket är ett språk som uttrycks med kroppen och händerna och som uppfattas med synen. Det är inte bara händer som används utan hela övre delen av kroppen används, från bålen till hjässan. Även ansiktet bär på många språkliga signaler.
Det finns 8 000–10 000 döva och hörselskadade som har svenskt teckenspråk som modersmål, men även hörande barn har detta språk som modersmål. Tar man med föräldrar till teckenspråkiga barn, släktingar och personer som använder teckenspråk i sitt jobb, räknar man med att omkring 30 000 personer i Sverige använder det svenska teckenspråket.
Tecknade språk är ”muntliga” språk, de har ingen skriftlig form. När döva i Sverige skriver använder de svenskt skriftspråk, eller videoteknik för att dokumentera på teckenspråk.
Vi har i uppdrag att samla in, bevara, vetenskapligt bearbeta och sprida material om svenskt teckenspråk. Vi ger råd i frågor om det svenska teckenspråket, utreder och följer upp språkpolitiska frågor och arbetar med dokumentation av svenskt teckenspråk. Teckenspråksfilmer på webbplatsen
Vi svarar på frågor via e-post, telefon, bildtelefon och texttelefon. Här finns mer information om vår rådgivningsverksamhet.