• Huvudmeny
18 december

Internationella migrationsdagen

Just nu är 60 miljoner människor på flykt världen, i sökandet efter en trygg tillvaro. I dag uppmärksammar vi den femtonde Internationella migrationsdagen, instiftad av FN.

Internationella migrationsdagen instiftades av FN år 2000 baserat på det stora och ökande antalet migranter i världen. Nya gränsdragningar i nationalstater kan vara ett skäl till att människor migrerar, påtvingat eller självvalt. I våra arkiv har vi till exempel berättelser om tvångsförflyttningen av samer från Karesuando till bland annat Jokkmokk.

Tvångsförflyttningar av samer

Under året har Institutet för språk och folkminnen förvärvat ett material som speglar individuella erfarenheter av tvångsförflyttningen av samer från Karesuando till bland annat Jokkmokk 1944, då Norge stängde gränsen. Tvångsförflyttningarna var en följd av renbeteskonventionen mellan Norge och Sverige 1919. Den reglerade de svenska samernas sommarbete och Karesuandosamerna blev av med stora delar.

karta

Personliga erfarenheter

Materialet är insamlat av Lars J. Walkeapää, som själv var sexton år då hans familj tvångsförflyttades. Det består av intervjuer med ett trettiotal personer om dessa förflyttningar och ett kartmaterial på vilket Walkeapää har dokumenterat vilka vägar samerna vandrade till renbeten i Norge. Walkeapää har också själv vandrat, sökt efter spår i landskapet. Spår som han har fotodokumenterat.

Läs mer

Om institutets samiska samlingar

Länkar

FN: International migrants daylänk till annan webbplats (på engelska)
Samer.selänk till annan webbplats
Minoritet.selänk till annan webbplats

Fråga oss om folkminnen!

Vi svarar på frågor via e-post och telefon. Här finns mer information om vår rådgivningsverksamhet.

« Tillbaka till julkalendern

Foto: mostphotos.com/michael715 (översta bilden)