• Huvudmeny
2 december

Har du pumlor i granen?

Julgranskula, pumla eller pomla? Vad kallar du det där runda föremålet som hänger i julgranen?

Julgranskula

Foto: mostphotos.com/frugan

Ordet pumla (eller pomla, pommel, polla) betyder julgranskula men kan också användas om andra runda föremål.

Dialektordet pumla används i delar av norra Norrland och betyder oftast julgranskula. Men ordet har även andra betydelser och kan användas om olika ihåliga och runda föremål, till exempel tepumlor 'tekulor' och kaffepumlor, det vill säga runda kaffekannor. Pumla skrevs även in i den senaste utgåvan av Svenska Akademiens ordlista.

I våra dialektsamlingar är det äldsta belägget för pumla från mitten av 1700-talet ("pombla"). Det härrör från Västerbotten utan närmare precisering. Ordet har använts om ett runt märke som har satts i början och slutet av ett utlagt nät och denna betydelse lever kvar än idag.

Pommel

Pommel betecknar i Bureå i Västerbotten "något runt" enligt våra samlingar. Som exempel nämns julgranspommel. I ordboken Pitemålet (utgiven av ABF Piteåbygden 1991) uppges påombeln betyda "något stort och runt, till exempel en lampkupa, kraftig svullnad eller dylikt." Mer spritt i landet är att pommel använts om personer som är tjocka och oviga.

Polla

Ordet polla har vi belagt från Norrfjärden i Norrbotten med innebörden 'kula', 'julgransprydnad av rund fason', 'såpbubbla'. Den vanligaste betydelsen hos polla är annars 'bubbla i vatten' och från vattenbubblan är steget inte långt till en skimrande julgranskula.

Fråga oss om dialekter!

En viktig del av vår verksamhet är att sprida kunskap om dialekter. Här finns information om hur du kan få svar på dina frågor.

« Tillbaka till julkalendern