• Huvudmeny
20 december

Den goda julkusen

Vid den här tiden på året är det nog många som hunnit sätta tänderna i en kuse. Så här i jultider handlar det förstås inte om en häst, utan om en lussekatt eller julkuse.

Kuse har i stora delar av landet använts om bakverk, oftast en figurformad vetebulle bakad till jul, men framför allt i Sörmland och Östergötland har kusen inte alls behövt bakas just till jul och den har också kunnat se ut mer som en limpa eller längd.

Snorklump, småkryp eller ont väsen

Kuse har många andra betydelser, oftast långt mindre trevliga än bakverk. Från Uppland i söder till Jämtland och Ångermanland i norr kan kusar avse småkryp, särskilt skalbaggar. Den här betydelsen är fortfarande mycket vanlig.

I Hälsingland och Medelpad har kuse (ibland långkuse) också haft innebörden 'orm'. Betydelsen 'snorklump' förekommer i Jämtland, Lappland och Ångermanland. I Ångermanland kan man bli uppmanad att ta näsduken å fli kusern borti nâsan! (fli 'torka bort'). Lite mer utbredd är sammansättningen snorkuse.

Förr i tiden kunde kusen beteckna olika väsen som barn skrämdes till lydnad med. De vuxna kunde hota med brunnskusen för att barnen skulle hålla sig borta från brunnen. Den här användningen var vanligast i Jämtland, Lappland, Västerbotten och Ångermanland.

Något stort och tjockt

Kuse har ursprungligen betecknat något stort och tjockt. Vissa betydelser kan sedan ha utvecklats under påverkan av ordstammen kus- 'tvinga, skrämma', som ingår i kuslig.

Kusen dyker också upp i det norrländska uttrycket det var kusen, alltså 'det var värst, det var tusan'. De va kusn sa fort han spring! lyder ett exempel från Jämtland. I fornsvenskan betydde kuse 'husbonde, herre' och den innebörden finns kvar i dialekterna, ibland med bibetydelser som 'kaxe' eller 'översittare'.

Avslutningsvis – tillbaka till hästen. I standardsvenskan har kuse använts med betydelsen 'häst' åtminstone sedan 1956, enligt Svensk ordbok. När kusar omnämns på nätet, är det ofta andra hästar än de fyrbenta man syftar på, nämligen de som finns i motorer. 160 kusar från ilsken amerikan! lyder en rubrik om en ny motorcykelmodell. Det var kusen till motorcykel, eller hur?

Fråga oss om dialekter!

Vi svarar på frågor via e-post och telefon. Här finns mer information.

« Tillbaka till julkalendern

Foto: mostphotos.com/mr_citronit