• Huvudmeny
22 december

Maltdryck till julfirandet

Svagdricka dracks förr vid stora högtider som jul och påsk. I våra arkiv har vi flera recept på drycken.

Från början bryggdes maltdrycken i hemmet men på 1800-talet började även ett flertal bryggerier att tillverka svagdricka.

Recept från 1890-talet

recept på svagdricka.

Arkivuppteckning: Ulma 24885

Klicka på bilden för att se den i större format.

"Ingredienser: Potatis, malt och mjöl. Potatisen skall kokas, sen skall den jämte det vatten, det kokat i, tjärnas i en trätjärna, tills det blir som en välling.
Maltet, så mycket som man har råd till, lägges i botten på den bunke eller så, som man skall brygga i. Litet vatten hälles över maltet, för att detta skall svälla. Sist tages mjölet. Den heta potatisvällingen hälles sedan över maltet och mjölet i bryggsån och omröres väl, och denna brygd frå sedan stå i ett par timmar.
Så många kannor vatten, som behöves, hettas sedan upp till kokpunkten och öses i bryggsån. Det hela omröres väl. Innehållet i en sån tömmes sedan i en gryta och kokas några minuter.
Ett kärl, kallat rost, d.v.s en så på tre ben med ett hål vid botten, med en tapp i, förses med ett lager enriskvistar på botten, och ovanpå enriset lägges litet halm.
Soppan i grytan öses nu i denna rost, tappen i hålet tas bort, och drickat börjar rinna ned genom halmen och enriset och uppsamlas i en bunke. Drickat kallas då vört. Den får stå, tills den blir nästan kall. Sedan lägges jäst i.
Om det inte blir riktig fart på jäsningen, så värmes ett pressjärn och lägges ner i drickskärlet, då det börjar jäsa.
Drickat hälles i tunnor eller kaggar, vilka täppas väl till. Det ställes sedan i källaren och är färdigt att användas."

Fråga oss om folkminnen!

Vi svarar på frågor via e-post och telefon. Här finns mer information.

« Tillbaka till julkalendern

Foto: mostphotos.com/michael715