• Huvudmeny
3 december

Kall om fötterna?

Samer och nybyggare lade skohö i sina skor för att hålla fötterna rena, torra och varma på vintern. Israel Ruongs bilder från Lappland år 1946 visar hur tillverkningen av skohö gick till.

Bilderna visar även hur skohöet togs med under samernas flyttningar mellan sommar- och vintervistet. Än idag finns det personer som använder denna traditionella kunskap för att ha ordentligt på fötterna.

Kälke

Bild till vänster: "Juktsåive, Lainiovuoma, sommaren 1946. Skohö tillredes och viras ihop till en vierra. Skohöet slås först mot en stubbe eller sten, torkas sedan på en utbredd tältduk, vartefter det är färdigt att viras till en vierra.” Foto och text: Israel Ruong. ULMA 18610.

Bild till höger: ”Rissla (rêekka) av finsk typ, som användas jämte akjor och slädar eller kälkar. På risslan Bland annat tre ”skohörningar” (suoidne-vierat). I bröderna Labbas sixta vid Sarvesåive.” Foto och text: Israel Ruong. ULMA 18609.

Läs mer

Om våra samiska samlingar och Israel Ruong

Fråga oss om folkminnen!

En viktig del av vår verksamhet är att sprida kunskap om folkminnen. Här finns information om hur du kan få svar på dina frågor.

« Tillbaka till julkalendern