• Huvudmeny
4 december

Djävulen i djurskepnad

Julbocken har spridit både skräck och glädje omkring sig under bångstyriga upptåg och julklappsutdelningar. Kanske är det den lilla djävulen i den som inte kan hejdas?

Julbock

Gävlebocken. Foto: Tony Nordin/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Förr trodde man att bocken kunde vara djävulen i djurskepnad. Det kan komma sig av att djävulen spelades av en utklädd bock i den katolska kyrkans skådespel under medeltiden, där han var följeslagare till Sankt Nikolaus. Bocken var även ett heligt djur med särskild betydelse för skörden i förkristen tid, som vi nu kan se återspeglas i halmbocken som julprydnad. Likt Tors bockar från forntidens fruktbarhetsriter återuppstår halmbocken år efter år trots de påhopp den utsätts för.

Gävlebocken

Sveriges mest kända bock, bocken i Gävle, har flera år monterats ned orörd vid säsongens slut, men ändå framstår det som om den går upp i rök varje år. Den första Gävlebocken, uppförd 1966, brändes ned av en yngling som för ovanlighetens skull åkte fast, erkände och dömdes för brottet. Just i detta fall var det ironiskt nog brandmännen som uppförde den första bocken som också fick rycka ut för att komma till dess undsättning, även om det var förgäves.

Dagens Gävlebock är en världskändis som både twittrar och bloggar. Man kan också följa den via kommunens webbkameror.

Fråga oss om folkminnen!

En viktig del av vår verksamhet är att sprida kunskap om folkminnen. Här finns information om hur du kan få svar på dina frågor

« Tillbaka till julkalendern

Foto: mostphotos.com/guste (den översta bilden)