• Huvudmeny
6 december

Ljusets fest - i åtta dagar!

Den judiska högtiden chanukka är en lång ljusfest som i år infaller den 6–14 december. Men varför tänder man ljus och varför just i åtta dagar?

Judisk ljusstake

Illustration: Alva Skog

Chanukka (även translittererat hanukka) firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.v.t, sedan det under maccabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna. Enligt traditionen fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja.

Varje kväll tänds ljus

Channukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus i en chanukkaljusstake till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra och så vidare, tills alla åtta tänds sista kvällen. Chanukka kallas ibland också för ljusets fest eller tempelinvigningsfesten. Ordet chanukka är hebreiska och betyder just ’invigning’.

I mellan- och östeuropeiska judendomen äter man vid chanukka till exempel maträtter av mjölk (som semuljepudding) och karp, en tradition som i Östeuropa är allmänt förekommande till julen.

Fråga oss om folkminnen!

Vi svarar på frågor via e-post och telefon. Här finns mer information om vår rådgivningsverksamhet.

« Tillbaka till julkalendern