• Huvudmeny
8 december

Julfin enligt almanackan

Klädbekymmer så här i jultid? Då vore det väl skönt om almanackan talade om vilka kläder du skulle ha på dig. Så var fallet under 1800-talet, då vissa platser i Sverige hade särskilda dräktalmanackor.

Julklädsel

I en del områden i Sverige fanns det på 1800-talet ortsspecifik klädsel (det vi i dag kallar folkdräkt). I vissa socknar klädde man sig efter en särskild dräktalmanacka som beskrev klädseln för olika dagar och högtider. Varje söndag under kyrkoåret hade en egen dräktvariant. Almanackan beskrev även arbetsklädsel och klädsel för särskilda tillfällen som dop, bröllop och begravning.

Juldagsklädsel i Boda socken

Arkivuppteckning: ULMA 9398. Klicka på bilden för att se den i större format.

uppteckning julklädsel

I en arkivuppteckning gjord av Fräs Erik Andersson från 1936 berättas om den kvinnliga kyrkodräkten som gällde i Boda socken, Dalarna för juldagen och påskdagen.

Uppteckningen är skriven på dialekt och räknar upp: brun kjol, kattunsförkläde, vitt halskläde, skinnsnörliv, skinntröja med gröntröja utanpå, rött midjeband med silkestoppor, knytningstimp med lönnhätta, gifta knytningshatt, äldre, rött förkläde, röda strumpor och rött bokkläde.

Fråga oss om folkminnen!

Vi svarar på frågor via e-post och telefon. Här finns mer information om vår rådgivningsverksamhet.

« Tillbaka till julkalendern