• Huvudmeny
9 december

Dorgnålar i strumporna

Somliga vill inte vänta till jul utan tar in en gran och klär den redan under adventstiden. Om man inte väljer sin gran med omsorg har man snart hemmet fullt av små gröna, stickiga saker som lätt fastnar i strumporna. I dialekterna i övre Norrland kallas granbarr för dorgnålar.​

Granbarr

Kopplingen till nålar förstår var och en som någon gång har råkat trampa in ett granbarr i foten, men vad är dorg? I övre Norrland, alltså Lappland, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland, betyder dorg vanligen 'granris'. Ofta anger uppteckningarna också vad granriset användes till, till exempel att lägga framför ytterdörren eller att täcka över kolmilor med. I Jämtland, Medelpad och södra Ångermanland betyder ordet i stället 'smått avfall (till exempel efter vedhuggning), boss, agnar' och dylikt. Uttalet är på de flesta håll dårj, darj och liknande.

Dorg i Finland och Norge

Förutom i Norrland förekommer dorg i de svenskspråkiga delarna av Finland, framför allt i betydelsen 'avfall, hörester, agnar' och dylikt, men i Österbotten även 'tät småskog, busksnår'. Motsvarigheter till dorg finns också i norska dialekter, bland annat som benämningar på mull, mossa eller ris att täcka kolmilor med.

Fråga oss om dialekter!

Vi svarar på frågor via e-post och telefon. Här finns mer information om hur du kan få svar på dina frågor.

« Tillbaka till julkalendern