• Huvudmeny
10 december

"Fjäska lite för'n"

Folktrons gårdstomte delar inte ut några julklappar till barnen, men han kan bli arg om han själv inte får någon present då och då.

arkivkort

Ge tomten mat och några nya vantar någon gång om året, till exempel till jul. ”Tomten ville nog att man skulle fjäska lite för honom”, sade de äldre, ”han var kräsen, tyckte illa vara, om han blev utfodrad med dålig mat.”

Så berättar en uppteckning från Kumla i Västmanland (arkivuppteckning: ULMA 11953). Att hålla sig väl med gårdens tomte är ett tema som återkommer i våra folkminnessamlingar. Det gjorde man till exempel genom att respektera honom och hans arbete och bjuda på mat och godsaker och någon gåva då och då.

Fjäska lagom

Samtidigt gällde det att inte ge honom alltför fina presenter - då kunde han bli mallig och lämna gården för nya äventyr. En uppteckning från Västsverige berättar att "Tomten som fick nya kläder som julklapp sa: 'Junker granner, han sej dammer, han siktar aldrig mjöl mer'". Uppteckningen illustrerades så här av Carl-Martin Bergstrand som förestod arkivet i Göteborg mellan åren 1934–1964.

illustration föreställande tomte i nya kläder som lämnar sina redskap

Arkivuppteckning: IFGH 6858:31

Fråga oss om folkminnen!

Har du några frågor om folkminnen? Kontakta oss på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och Dialekt-, namn och folkminnesarkivet i Göteborg.

Telefonnummer: 018-65 24 25

Telefontid: måndag–fredag 10–12, 13–15

E-post: dialekter@sprakochfolkminnen.se

Läs mer