• Huvudmeny
9 december

Har du tomtar på loftet?

Tomten finns i många betydelser och uttryck och vi tittar närmare på några av dem.

"I helgen tänkte jag mest tomta runt hemma"

Tomte finns också i verbform – att tomta betyder att gå runt och utföra småsysslor i hemmet. I substantivform blir det tomtande. I ett mer juligt sammanhang kan tomta och tomtande också användas när man klär ut sig och uppträder som en jultomte.

"Han är en riktig hustomte"

Att kalla någon för hustomte handlar också om småpysslande i hemmet, det används enligt Svenska Akademiens ordbok om en "person som på ett omärkligt och anspråkslöst sätt bidrar till att höja trevnaden och ordningen i ett hus".

"Grannarna verkar ha riktig tomtebolycka där hemma"

Tomtebolycka innebär idyllisk lycka i hemmet. Ordet har använts sedan 1700-talet och är bildat från det äldre uttrycket tomt- och bolycka. I dag används tomtebolycka ofta ironiskt, det vill säga om ett inte särskilt lyckligt hem.

"Har du tomtar på loftet, din tomte?"

I synnerhet på 1900-talet börjar ordet tomte användas nedsättande i betydelsen 'konstig, enfaldig person'. Att ha tomtar på loftet eller tomtar i garaget betyder att vara dum eller tokig. Dessa uttryck är exempel på idiom, alltså ett fast uttryck vars betydelse inte framgår av de enskilda ordens betydelser.

"Hon är en riktig prylnisse"

Även det tomtiga ordet nisse används i sammansättningar med negativ klang, till exempel slipsnisse, trendnisse och prylnisse. Mer om namnet Nisse kan du läsa i lucka 6 om tomtens namn.

Språkrådgivningen

Har du några frågor om svenska språket? På Språkrådets språkrådgivning svarar vi på svenska språkfrågor, till exempel rådgivning om skrivregler, grammatik, uttal, stavning och användning av ord och uttryck.

Telefonnummer: 08-442 42 10

Telefontid: måndag–fredag 9–12

E-post: sprakfragor@sprakochfolkminnen.se

Läs mer

I julkalenderns tidigare luckor hittar du fler språkliga vinklar på tomten: