”Otendag kl 5: Kaffe med kakskifvor”

I en uppteckning från Gotland berättar Selma Gustafsson om ett "dyating" eller slåtteröl som hölls hos Olof Olofsson i Lundbjers, Lummelunda i augusti 1902.

”Morronbit” kl ½ 5
Kaffe med en ”kakbulle”, vägande 125 gr (hvetebröd)

Frukost Kl 7
”Bicking”, surlimpa med smör
Risgrynsvälling
Pannkaka

”Klucku ti”
Körsbärsvin med saffransbullar, vägande 150 gr
”Snibbar”, småbröd bakadt i snedrutor
Samt svensk öl

Middag kl 12
Kokt rökt skinka med senap
Stekt färsk strömming
Risgrynsgröt med mjölk

”Otendag” kl 5
Kaffe med ”kakskifvor” (125 gr)
Kringlor
Öl, vin och cognac

”Aftensvar” kl 8
”Berfisk” (gråsej) med mjölksås
Salt oxkött med bruna bönor
Sviskonsoppa med kakeskifvor (125 gr)

Samt till alla mål ”tvebake” och smör.

Berättat av: Uppgifter kring hushållning och levnadssätt i stad och på landet,
insamlade genom elever vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala
Plats:
Lummelunda, Gotland
Upptecknat:
Av Selma Gustafsson (Uppsala, 29403:5)

 

Kommentar: Tvebake är ett rågbröd som var vanligt att baka på Gotland och i de södra landskapen. Tvebake gräddas först en kort stund, så de får en yta. Därefter läggs bröden på varandra två och två och gräddas färdigt i 1-2 timmar)

Uppdaterad 23 maj 2018

INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

 

Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se