Södertäljekringlor

I Södertälje finns en lång kringeltradition. Staden är så berömd för detta bakverk att den till och med har kallats ”kringelstaden”.

Kringelbagerskor och kringelgummor

Även om kringelförsäljningen delvis hörde samman med tillkomsten av Södertälje kanal 1819 och järnvägen 1860, fanns det många kringelbagare i Södertälje redan under 1700-talet. Staden har alltid haft ett centralt läge och en livlig genomfartstrafik, både till sjöss och landvägen. Att baka och sälja kringlor och pepparkakor vid båtar och gästgivargårdar kom med tiden att bli en uteslutande kvinnlig yrkesgren. Det visade sig vara en bra inkomstkälla för medellösa kvinnor. Kringelbagerskorna var kända, några sålde sina egna bakverk och andra anlitade försäljerskor, kringelgummor. Recepten var naturligtvis hemliga och skiljde sig något mellan bagerskorna.

"Kringelgummor". Illustration av C S Hallbeck till en artikel om Södertälje i Svenska Familj-Journalen år 1881.

Kringelrecept

De recept som bevarats för eftervärlden visar att det var högst vanliga kringlor som bakades. Många var dock mycket noga med att få de allra bästa ingredienserna. Följande recept är efter Fina Svensén (1853–1938), den sista kringelbagerskan i Södertälje:

Ingredienser
En kanna nysilad mjölk
20 ägg
5 skålpund socker
2 skålpund smör
24 skålpund gott hvetemjöl

Tillredning
Sockret blandas med mjölk, äggen vispas, smöret skiras varjämte allt blandas samman. Jästen ilägges och arbetas som en vanlig deg omkring en timme. Vid utbakningen arbetas degen mycket.

Ibland var kringlorna sudna, dvs kokade, innan de gräddades, men det var mindre vanligt.

I våra arkiv finns inget kringelrecept från Södertälje, men väl från Småland, som också gjort sig berömt för just kringlor.

Lästips

Bergquist, Eric Harry (1964). Södertäljekringlor i Gastronomisk kalender 1965. Stockholm: Gastronomiska akademien, Bonniers.

Bergström, Eva (1992). Södertäljekringlor – en historia om kringlor, kvinnor, kunder och kommers. Södertälje: Torekällbergets museum.

Nordin-Grip, Imber (1944). Täljekringlor i Täljebygden 1944.

Smaka Sverige: Södertäljekringlalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Uppdaterad 04 juli 2018

  INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

  Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

   

  Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se