Länkar och lästips om kål

Litteratur

Flinck Maria (1994). Tusen år i trädgården; från sörmländska herrgårdar och bakgårdar. Södertälje: Torekällbergets museum

Hallgren, Karin (2016). En kåhltäppa eij at räkna - köksväxtodlingen i 1700-talets odlingssystem. Uppsala: Sveriges Lantbruksuniversitet.

Kåks, Helena (2018). Om vintern bruka de mycket kål och ärter. Volym 40 av Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbunds skrifter. Falun: Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförening i samarbete med Dalarnas museum.

Nilsson, Ingar (2015). Kål. Malmö: Bokförlaget Arena.

Nygårds, Lena (2005). Vi odlade till husbehov. Alnarp: Programmet för odlad mångfald (POM).

Nygårds, Lena och Wiking Leino, Matti (2013). Klint Karins kålrot och mor Kristins böna - om Fröuppropets kulturarv. Alnarp: Programmet för odlad mångfald Sveriges Lantbruksuniversitet.

Länkar

Grönkålsakademien: De bästa grönkålsreceptenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kålrotsakademienlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kålrotsakademien: Kålrotens historialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (film)

Smaka Sverige: Kållänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SR P1, Nordegren & Epstein: Kålroten - ett klimatsmart kulturarv: Kålrotsakademien och lyssnarnas favoritreceptlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (26 oktober 2016)

Frågelistor

Citat från arkiven är framför allt hämtade från svar på olika frågelistor som Institutet för språk och folkminnen skickat ut (läs mer om våra frågelistor här).

Uppdaterad 23 maj 2018

INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

 

Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se