Böngröt från Pjätteryd

Ingredienser
3 lit potatis
1 lit spritade bondbönor
Vatten
Salt
3-4 kkp mjölk
(2 msk smör)
(Socker)
Salt

Beredning
Potatisen skalas, kokas och mosas sönder, tillsammans med de spritade bondbönorna (skalade eller oskalade). Mjölken kokas upp och tillsättes till moset under kraftig omrörning. Det kalla smöret nedröres och gröten avsmakas. Arbetas tills den blir fin och pösig.

Böngröt, en rätt som användes i nästan vart allmogehem i Sunnerbo härad i Småland. Bönorna användes mest som färska, men någon gång även torra, men måste då skalas. Ätes som vanlig gröt till mjölk.

Recept från: Lagad av hustrun Ida Andersson, Pjätteryds prästgård, Småland
Upptecknat: A
v Karin Lange (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se