Köttsoppa med äpplen från Dagsberg

För 6 personer

Ingredienser
2 liter lagom salt fläskspad
1 liter mjölk
1 morot
1/3 liter torkade syrliga äpplen
2 msk mjöl
1 ½ msk sirap

Beredning
Spadet påsättes, grynen och den skrapade och i strimlor skurna moroten ilägges. När soppan kokat en stund, tillsättes äpplena som förut legat i vatten att svälla. Då soppan är färdig, ihälles en del av mjölken och af den öfriga mjölken vispas med mjölet en afredning, som också tillslås. Sedan smaksättes soppan med sirapen. Soppan får endast ett uppkok.

Recept från: Hemmanägareänkan Karin Johansson, Dagsbergs kyrkoby i Dagsbergs socken, Östergötland
Upptecknat: 1903 av Elisabet Hansson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se