Bärsaft från Vallsta

Beredning
Av tranbär gjordes så saft. Man rensade dem och kramade sönder dem i ett glest tygstycke, så att saften pressades ur. Sedan blev det mer och mer allmänt att göra saft av hallon, blåbär och vinbär. Man hällde bären i vatten och lät det hela koka. Sedan knöt an fast ett tygstycke i fötterna på en uppochnedvänd stol och hällde det kokande i tygstycket och lät det tunna runna i ett kärl, som nu placerats på stolsitsens undersida. Det fick rinna så ett par dagar. Därefter kramades massan ur litet med händerna, innan den kastades bort. Saften förvarades sedan i flaskor och användes till maträtter under vintern.

Recept från: Kerstin Andersdotter (född 1865) och soldathustru Sigrid Löf (född 1869), Vallsta by, Arbrå, Hälsingland
Upptecknat: 1938 av Erik Löf (Uppsala, 11558)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se