Blåbärsvin från Södra Finnskoga

Ingredienser
10 lit blåbär
6½ lit vatten
2½ kg toppsocker
3 buteljer rehnvin
30 g kanel
10 g nejlikor
arrac

Beredning
Bären jämte 3 liter vatten slås i en syltgryta och kokas mosiga, pressas därefter genom duk. Sockret, 3 liter vatten kokas till en klar lag och blandas med rehnvinet. Sist kokar man ½ liter vatten, kanelen och nejlikorna och silar alltsammans. Vinet tappas på buteljer, men ett litet rum lämnas, ty i varje butelj hälles en tsk arrac. Buteljerna förvaras stående i sval källare.

Recept från: Hemmansägarehustru Lisa Halvardson, Dypåsen, Södra Finnskoga, Värmland
Upptecknat: 1905 av Elin Edgren (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se