Havregrynskex från Styrsö

Ingredienser
½ kg ångpreparerade havregryn
½ lit mjölk
½ kg vetemjöl
200 gr smör
2 msk socker
2 msk hjorthornssalt

Beredning
Grynen lägges i den kalla mjölken kvällen förut. Smöret röres med sockret och lägges i grynen. Hjorthornssaltet upplöses i litet vatten och tillsättes, varefter mjölet inarbetas och degen knådas, utkavlas, naggas och uttages till runda kakor, som gräddas i god ugnsvärme.

Recept från: Lotshustru på Styrsö, Västergötland
Upptecknat: 1911 av Nelna Eklund (Uppsala, 29403:20)

Provlagat i bloggen

"Bra smak och konsistens"

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 juni 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se