Krösestomp (lingonbröd) från Arvika

Ingredienser
2 lit vatten
1½ kg grovt rågmjöl
1 msk salt
3 kkp sur lingonsylt
1½ kkp sirap
40 gr pressjäst

Beredning
Vattnet värmes och lingonsylt, salt och sirap iröres, hvarefter mjölet inarbetas. Jästen löses upp i litet ljumt vatten och tillsättes. Degen får jäsa upp, tages upp på bakbordet och knådas duktigt, hvarefter den åter ställes att jäsa. När den väl jäst upp andra gången bakar man ut den i aflånga limpor som få jäsa upp, hvarefter de gräddas i ganska stark ugnsvärme.

Recept från: Lena Elovsson, Arvika, Värmland
Upptecknat:
1905 av Frida Wallgren (Uppsala, 29403:18a–b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se