Brynost från Hovmantorp

Beredning
En rätt, som också är ganska vanlig, åtminstone i viss trakter af Småland, är den så kallade brynosten. Och tillagas den på följande sätt.

Man sätter på mjölk i en panna på spisen, att koka upp. När detta är gjordt iröres sur mjölk, så mycket att mjölken i pannan löper ihop. Nu låter man vasslan rinna af och packar sedan den löpnade mjölken i en ostkorg, hvarfvis med något litet socker. Detta får nu stå, tills att det har stannat. Man tar då upp osten och lägger den på en näfverbit, som sätts in i ugnen och får stå där, tills osten har blifvit gulbrun, då den tages ut och får svalna.

Den är nu färdig att användas. Man skär den i skifvor och äter den på smörgås.

Recept från: Hovmantorp, Småland
Upptecknat: Av Elsa Ahlner (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se