Brynost från Örby

Ingredienser
10 l nymjölk
2 tsk vetemjöl
½ msk löpe
40 gr smör
2 dcl grädde
½ kkp socker

Beredning
Mjölken värmes till 30ᵒ. Vetemjölet röres uti litet kall mjölk och röres i, sedan ilägges löpet och röres omkring i mjölken. Får sedan stå en stund tills mjölken ystat sig, då tages osten upp, får avrinna och slås i en väl smord form. Smöret stickas ned i klickar här och var, grädden slås ovanpå och sist strös sockret över. Sättes sedan in i ugn och gräddas i ordinär ugnsvärme. Öses under tiden med såsen.

Recept från: Örby, Västergötland
Upptecknat: Av Hildur Qvist (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se