Brynost från Vistorp

Ingredienser
8 lit mjölk
4 hg mjöl
2 ägg
2 msk smör
1 tsk löpe

Beredning
Mjölet, äggen och en del av mjölken sammanröres till en tunn smet. Den övriga mjölken uppvärmes till 40ᵒ, varefter smeten nedröres. Sist tillsättes löpet under kraftig omrörning så att mjölet ej fastnar vid botten. Lock lägges över pannan och massan får stå i 5 minuter, då den ystar sig. När detta skett, rör man med en slev, så att vasslan skiljes från osten, som upptages med ett durkslag och lägges i en smord form. Några smörklickar nedstickas här och var. Puddingen gräddas i stark ugnsvärme. Serveras antingen direkt ut formen eller stekt i skivor.

Recept från: Tillagad av bondhustrun Charlotta Peterson, Vistorp, Västergötland
Upptecknat: 1911 av Anna Brunskog (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se