Romgröt från Dalby

Ingredienser
Grädde
Hvetemjöl
Salt

Beredning
Söt grädde hälles i en kastrull och får koka upp. Den får koka några minuter, hvarpå man ivispar hvetemjöl, tills det blir som en vanlig gröt. Den får koka några minuter, hvarpå man ivispar hvetemjöl, tills det blir som en vanlig gröt. Den får sedan under vispning koka, tills den släpper pannan och smöret börjar glittra fram vid kanterna. Saltas och ätes till mjölk.

Denna rätt förkommer blott i sätrarne och anses som en stor raritet.

Recept från: Dalby, Värmland
Upptecknat: 1897 av Anna Otterborg (Uppsala, 29403:18b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se