Sötost från Vesterhiske

Ingredienser
3 kannor mjölk
Löpe

Beredning
Mjölken hälls i en panna och får stå tills den blir lagom varm. Då lägges löpen uti och det hela får koka 2-3 timmar tills mjölken har löpt ihop och osten fått en ljusbrun färg.

Sötosten serveras tillsammans med vasslan eller med god mjölk.

Recept från: Erik Jonsson, bonde i Vesterhiske by, Umeå, Västerbotten
Upptecknat: 1906 av Ruth von Alm (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 05 februari 2019

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se