Brynost från Herrljunga

Ingredienser
8 lit mjölk
1½ tkp mjöl
20 öre ostlöpe

Beredning
Mjölet utröres med något av mjölken och däri hälles löpet. Den övriga mjölken värmes så den kännes ljum och redningen slås i. Så fort det skär sig, lyftes det av elden. Osten samlas upp och lägges i en form. Något vassla får följa med. När det stått ett par minuter vändes kakan och lägges i en smord form vari den gräddas När kakan kallnat skäres den i skivor, som brynas i smör och serveras med socker.

Recept från: Maria Carlsson, Mariedal, Herrljunga, Västergötland
Upptecknat: Av Ella Forssander (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Institutet för språk och folkminnen är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.

     

    Gå till institutets webb: www.sprakochfolkminnen.se