• Huvudmeny

Minoritetsspråk

I Sverige talas och skrivs uppemot 200 olika språk, till exempel kurdiska, engelska, sydsamiska, wolof, arabiska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk. 

Aktuellt

  • Anmäl dig Språkrådets seminarium i meänkieli!

    21 oktober 2019 Från och med i höst kommer Språkrådet på Isof årligen att arrangera ett språkseminarium i meänkieli, på olika platser i Sverige.
  • Konferens om musik och minoriteter

    9 oktober 2019 Musik och minoriteter är temat för en internationell konferens som arrangeras i Uppsala 22–28 juni 2020. Konferensen vänder sig till forskare och studenter inom musik- och dansvetenskap, etnologi och angränsande ämnen.
  • Satsning ska lyfta de små språken i Norden

    3 oktober 2019 Institutet för språk och folkminnen (Isof) får i uppdrag att samordna Nordiska ministerrådets satsning på att lyfta de mindre språken i Norden. Det kommer att ske genom olika insatser bland annat inom kultur.

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om minoritetsspråk

Till rådgivning för minoritetsspråk

Facebook

Uppdaterad 06 november 2019