• Huvudmeny

Minoritetsspråk

I Sverige talas och skrivs minst 150 olika språk, till exempel kurdiska, engelska, sydsamiska, wolof, arabiska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk. 

Aktuellt

 • Lär dig svenska med hjälp av bilder

  18 november 2015 Många flyktingar som kommer till Sverige just nu behöver kunna använda eller lära sig svenska. Vår lexikonserie Lexin har bildlexikon som kan fungera både för självstudier och som kommunikationshjälpmedel.
 • Välbesökt jubileumsseminarium

  9 november 2015 Sverigefinsk språkvård fyller i år 40 år och tidskriften Kieliviesti 35 år. Det firades med ett jubileumsseminarium på Finlandsinstitutet.
 • ”Vi vill fylla den lucka som finns”

  2 oktober 2015 Inblicken. I projektet Romsk vardag samlar institutet in olika uttryck för romsk vardagskultur. Syftet är att skapa större kunskap om en av våra nationella minoriteter.
 • Förvaltningsområden utvidgas inte vid årsskiftet

  2 oktober 2015 Enligt regeringens budgetproposition blir det inga nya förvaltningskommuner vid årsskiftet. Dessutom kommer minoritetslagen att ses över.
 • Nu kan du anmäla dig till jubileumsseminariet

  2 oktober 2015 Språkrådet ordnar ett sverigefinskt jubileumsseminarium den 6 november på Finlandsinstitutet i Stockholm (Snickarbacken 4).

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om minoritetsspråk

Till rådgivning för minoritetsspråk

Nyhetslänkar

Facebook

Uppdaterad 13 april 2015