• Huvudmeny

Minoritetsspråk

I Sverige talas och skrivs minst 150 olika språk, till exempel kurdiska, engelska, sydsamiska, wolof, arabiska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk. 

Aktuellt

 • Heldagsseminarium om språk och integration

  25 november 2016 På tisdagen deltog Språkrådet i seminariet "Språk och integration – översättning och tolkning i samhällets tjänst". Seminariet går att se på Europahusets webbplats.
 • Ändrad ansökningstid för bidrag till minoritetsspråk

  2 november 2016 Från och med den första december går det att söka bidrag till projekt som främjar de nationella minoritetsspråken.
 • Vårdordlista på gång

  2 november 2016 Språkrådet ska sammanställa en svensk-finsk vårdordlista – du kan fortfarande påverka innehållet!
 • Berätta om ditt namn!

  27 oktober 2016 Vad händer med namnet när man kommer till ett nytt land? I ett projekt som handlar om namn och flerspråkighet vill vi ha dina berättelser och tankar!
 • Rapport om nationella minoriteters rättigheter

  17 oktober 2016 En ny rapport om Sveriges efterlevnad av Europarådets konventioner till skydd för de nationella minoriteternas rättigheter har lagts fram av Sverigefinländarnas delegation och Svenska Tornedalingarnas Riksförbund.
 • Från Abbekås till Öxnevalla

  21 september 2016 Varför heter sjön Siljan? Vad betyder ortnamnen Ramlösa, Njutånger och Korpilombolo? Nu finns boken Svenskt ortnamnslexikon i en ny upplaga.

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om minoritetsspråk

Till rådgivning för minoritetsspråk

Öppettider i jul

Fredag 23 december till och med fredag 30 december samt torsdag 5 januari har institutet stängt för besök och rådgivning. Växeln är öppen kl. 10–12.

Nyhetslänkar

Facebook

Uppdaterad 01 december 2016