• Huvudmeny

Minoritetsspråk

I Sverige talas och skrivs minst 150 olika språk, till exempel kurdiska, engelska, sydsamiska, wolof, arabiska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Det svenska teckenspråket hör inte till de fem minoritetsspråken, men det uppfyller flera viktiga kriterier. Det är därför motiverat att se teckenspråket som ett sjätte minoritetsspråk. 

Aktuellt

 • För dig i skolan

  29 augusti 2014 Nu har höstterminen dragit igång ordentligt. På vår webbplats hittar du en hel avdelning med roligt och intressant material som vänder sig till både elever och lärare.
 • Modersmålet – en språkundervisning i marginalen

  22 juli 2014 I en ny rapport från Språkrådet presenteras resultatet av fyra undersökningar om modersmålsämnet som Språkrådet genomfört under åren 2011–2013.
 • Nytt nummer av Kieliviesti

  7 juli 2014 I Kieliviesti 2/2014 presenteras bland annat den senaste sverigefinska doktorsavhandlingen och den nya lärarutbildningen i finska. I meänkieli-delen diskuteras meänkielis situation.
 • Språkrådets svensk-finska skolordlista

  30 juni 2014 Språkrådets svensk-finska skolordlista ger den centrala terminologin inom förskola, grundskola och gymnasieskola.

Kontakt

Telefonnummer och telefontider för frågor om minoritetsspråk

Till rådgivning för minoritetsspråk

Uppdaterad 11 september 2014