• Huvudmeny

Namn

Björn, Pompe, Åmål, Röda rummet, Zlatan, Mjölner, Ronja, Lindex, Franska revolutionen, Olaf Blafoth, Vättern, Eva, Ljungan...

Namn är en viktig del av språket och bruket av namn en grundläggande mänsklig egenskap. På Institutet för språk och folkminnen dokumenterar vi namnbruk i Sverige och bedriver forskning kring namn.

Aktuellt

 • Ny bok om ortnamnen i Hudiksvallsområdet

  18 december 2014 Varför säger man Glada Hudik, och vad kan namnen Delånger och Finnflo betyda? Det kan boken Bebyggelsenamnen i Hudiksvalls kommun berätta.
 • DAUMs skriftliga samlingar kvar i Umeå

  15 december 2014 I dag har beslut fattats om att huvuddelen av de skriftliga samlingarna vid DAUM, Institutet för språk och folkminnen, blir kvar i Umeå.
 • Därför heter stormen Alexander

  12 december 2014 På fredagen drog stormen Alexander in över Sverige. Namnet på ovädret är hämtat från dagens namn i almanackan.
 • Från Trofast till Molly

  5 december 2014 Hunden har blivit en familjemedlem och namnges därefter. Det berättade namnforskaren Katharina Leibring i radioprogrammet Eftermiddag i P4 Uppland.
 • I åkernamnens värld

  3 december 2014 Inblicken . Ståltrådshorvan och Flajenrör - namnet på en åker kan berätta mycket om samhället förr och nu. Det säger Viktoria Bengtsdotter Katz som jobbar med projektet Ägonamn på södra Öland.
 • Flytt av inspelat material

  17 november 2014 Tisdagen den 18 november flyttar vi delar av vårt inspelade material från Umeå till Uppsala. Det innebär att vi då har begränsad tillgänglighet till det materialet.
 • När fick vi efternamn?

  12 november 2014 Radioprogrammet Morgon i P4 Uppland tog hjälp av namnforskaren Lennart Ryman för att titta närmare på efternamnens historia.

Kontakt


Namnfrågor
: 018-65 24 45

Telefontid: måndag–fredag,
10–12, 13–15

E-post: namn@
sprakochfolkminnen.se

Mer om kontakt och rådgivning.

Ändrade öppettider

22 december–6 januari har institutet stängt för besök och rådgivning. Språkrådets rådgivning i svenska har dock öppet som vanligt.

Växeln har öppet alla vardagar kl. 10–12.

Ortnamn

Dagens namn

Uppdaterad 16 december 2014