• Huvudmeny

Namn

Björn, Pompe, Åmål, Röda rummet, Zlatan, Mjölner, Ronja, Lindex, Franska revolutionen, Olaf Blafoth, Vättern, Eva, Ljungan...

Namn är en viktig del av språket och bruket av namn en grundläggande mänsklig egenskap. På Institutet för språk och folkminnen dokumenterar vi namnbruk i Sverige och bedriver forskning kring namn.

Aktuellt

 • För dig i skolan

  29 augusti 2014 Nu har höstterminen dragit igång ordentligt. På vår webbplats hittar du en hel avdelning med roligt och intressant material som vänder sig till både elever och lärare.
 • Databas över förnamn i Finland tillgängligt på webben

  19 juni 2014 Institutet för de inhemska språken har tagit fram en databas över förnamn i Finland. Databasen innehåller över 2 000 namn.
 • När är det okej att säga Norrland?

  12 juni 2014 Varför pratar vi ofta om Norrland när vi inte använder begreppen Svealand eller Götaland på samma sätt? Den frågan var ortnamnsforskaren Mats Wahlberg med och diskuterade i radioprogrammet Nordegren & Epstein.
 • Doktorandtjänst i ortnamnsforskning 

  28 april 2014 Umeå universitet och Institutet för språk och folkminnen utlyser en doktorandtjänst med inriktning på äldre ortnamn i Jämtland.

Kontakt


Namnfrågor
: 018-65 24 45

Telefontid: måndag–fredag,
10–12, 13–15

E-post: namn@
sprakochfolkminnen.se

Mer om kontakt och rådgivning.

Ortnamn

Dagens namn

Uppdaterad 11 september 2014