• Huvudmeny

Vad är nyord?

Ett nyord är helt enkelt ett nytt ord i språket. Svenskan får nya ord hela tiden – en del glöms bort snabbt, andra kommer för att stanna.

Ordet "cosplay" fanns med på nyordlistan 2015.

Språket förändras

Alla levande språk utvecklas. Nya ord bildas hela tiden medan andra ord glöms bort och försvinner eller ändrar betydelse.

De nya orden är ofta kopplade till stora världshändelser och nya samhällsfenomen. På senare år har vi fått många nyord som har med teknik att göra (mobilzombie, klickfiske). En del ord bildar vi direkt av ord som redan finns i svenskan (rattsurfa), andra importerar vi från andra språk (douche).

Det finns ingen myndighet eller organisation som tar fram eller godkänner nya ord och fraser, utan det är språkbrukarna (de som använder språket) som bildar och använder nya ord.

Nyordslistan

Varje år tar Språkrådet tillsammans med Språktidningen fram en nyordslista som berättar om några av de nyord som har tillkommit eller etablerat sig i svenskan under året som gått. De ord som hamnar på listan kan vara helt nya ord, eller redan existerande, ”gamla” ord och uttryck som fått ny användning, ny betydelse eller ökad användning.

Orden som hamnar på nyordslistan är ett urval av alla de nyord som tillkommit under åren. Exakt hur många ord som skapats kan förstås ingen veta, lika lite som någon någonsin kan veta hur många ord det finns i ett visst språk.

Här hittar du nyordslistor från år 2000 och framåt:

Uppdaterad 01 december 2017

Läs mer

Mer information om institutets arbete med nyord hittar du på våra webbsidor:

Länkar

Språktidningen: Nyordlänk till annan webbplats

Språktidningen: Vad är ett nyord?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lästips

Birgitta Agazzi: Nyord i svenskan. Blogg, fulbryt, pimpa, rondellhund och andra nytillskott från A till Ö (2015)

Lena Moberg: Nyordsboken. Med 2 000 nya ord in i 2000-talet (2000)

Nyord i svenskan från 40-tal till 80-tal (1986)