17 april 2018Vilka möjligheter har hörande barn till teckenspråkiga föräldrar att utveckla sina färdigheter i svenskt teckenspråk? Det vill Språkrådet ta reda på i en aktuell webbenkät.
16 april 2018”Är jättarna verkligen så kaotiska som de beskrivs i folkloren och mytologin?”, inleder Tommy Kuusela sitt föredrag på Stadsbiblioteket i Uppsala. Nej, bilden av jättarna är mer komplex än så, menar forskningsarkivarien som snöat in på våra föreställningar om väsen.
16 april 2018I ett öppet föredrag som hålls tisdagen den 24 april får vi möta både ortnamn som har att göra med ordet troll och folktrons troll såsom de skildras i våra folkminnesuppteckningar.
4 april 2018Torsdagen den 3 maj anordar Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg ett språkvetenskapligt heldagssymposium med temat Den nya svenskan .
28 mars 2018Varför firar vi påsk och hur har påsken firats genom tiderna? Vem är Påsklåskan? Var ligger Blåkulla och hur får man respass dit? I våra påskägg hittar du intressant läsning om påsken och en frågesport där du kan testa dina påskkunskaper.
27 mars 2018Elina Kangas är inne på sin fjärde vecka som institutets nya språkvårdare i meänkieli. Det är visserligen den första statliga språkvårdstjänsten i meänkieli men själva språkvården har pågått längre än så, menar hon.
13 mars 2018Vad är ett immateriellt kulturarv? Allemansrätten, rollspel, studentspex, trasmattor och vasilica är några förslag som kommit in till förteckningen över levande traditioner under den senaste tiden.
12 mars 2018Den yngre kungliga generationen fortsätter med att ge de små prinsessorna franskklingande namn: Estelle och Leonore får sällskap av Adrienne.
12 mars 2018Stiftelsen Erik Wellanders fond utlyser nu stipendier om sammanlagt 350 000 kronor för svensk språkvetenskaplig forskning på språkvårdens område.
9 mars 2018SR Sisuradios lyssnare har valt ut årets sverigefinska ord som är fiksata, fixa på svenska. Ett behändigt och användbart ord, kommenterar institutets språkvårdare i finska.
6 mars 2018På hemsidan kulturarv2018.se berättar institutet om olika kulturarv i Gävleborgsregionen. Varje månad under kulturarvsåret uppmärksammas dialekter, folkminnen och namn från arkiven.
1 mars 2018Anna och Lars behåller förstaplatsen i listan över de vanligaste namnen i Sverige och för efternamnen är det Andersson och Johansson som toppar. Bland klättrarna syns Ella, Olivia, Mohamed och Ludvig.
27 februari 2018Vill du prova på att vara dialektforskare i sommar? I samarbete med Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ger institutet sommarkursen Dialektforskning i praktiken.
12 februari 2018När lyssnar du på radio och vad lyssnar du helst på? Nu vill vi samla in berättelser om radiolyssnande förr och nu – hjälp oss genom att svara på webbenkäten!
1 februari 2018Statistiska centralbyrån (SCB) har publicerat en lista på Sveriges vanligaste namn 2017. Dessutom har SCB åt Sisuradio tagit fram statistik på de vanligaste namnen bland sverigefinnar.
30 januari 2018Norsk Folkeminnesamling vid Universitetet i Oslo hakar på Institutet för språk och folkminnens nyligen framtagna sägenkarta och nu lanseras en gemensam digital plattform med tusentals berättelser från de båda länderna.
12 januari 2018Institutet för språk och folkminnen tilldelades på torsdagen Kålrotsakademiens Stora pris för arbetet med att bevara och utveckla språket kring matkulturen.
30 december 2017Den 27 december presenterades den årliga nyordslistan. Intresset var stort och institutets språkvårdare hade fullt upp med att besvara allmänhetens och mediernas frågor.