• Huvudmeny

3 februari 2014

Språkrådet möter en teaterpublik

Ett unikt samarbete mellan Riksteatern och Språkrådet sker med föreställningen ”När vinterns stjärnor lyser här” som spelas runt om i landet under februari och mars månad.

Pjäsen ”När vinterns stjärnor lyser här” handlar om det språkliga förtryck som minoriteter i Sverige har utsatts för, ­ inte minst när rasbiologi etablerades som ett akademiskt ämne på 1920-talet ­ och hur det har påverkat minoriteternas självbild. Pjäsen fick stor uppmärksamhet när den visades i Norrbotten 2012 och utsågs av teatertidningen Nummer.se till ”Årets bästa pjäs i Norrland”. Föreställningen är regisserad av Josette Bushell-Mingo, som fick Språkrådets minoritetsspråkspris 2013.

Nu sätts pjäsen upp igen och ska turnera i hela Sverige och gästspela i Finland under februari och mars månad. Föreställningen spelas på sju språk: nordsamiska och sydsamiska, meänkieli, svenska, finska samt finskt och svenskt teckenspråk, men det är inga svårigheter att följa med i berättelsen eftersom delar av dialogen är textad. Talad dialog och svenskt teckenspråk framförs simultant på scenen.

Språkrådet och Riksteatern ordnar seminarier om minoritetsspråkenlänk till annan webbplats före föreställningarna i Stockholm, Örebro, Göteborg, Lund och Umeå. Språkvårdare i de nationella minoritetsspråken och det svenska teckenspråket ger teaterbesökarna en inblick i dagens språkpolitik.

Se en stark och engagerande pjäs om ett ämne som berör oss alla, och passa på att träffa några av Språkrådets språkvårdare. Läs mer om pjäsen och turnéplanen hos Riksteaternlänk till annan webbplats.

Uppdaterad 20 april 2014