• Huvudmeny

21 januari 2015

Elsa och Lucas populäraste namnen

Lucas behåller förstaplatsen bland pojknamnen men bland flicknamnen får Alice lämna plats åt Elsa. Det visar statistiken över förra årets vanligaste namn för nyfödda.

Statistiska centralbyrån (SCB) publicerade på onsdagen statistik för det föregående årets populäraste förnamn. Lucas är fortfarande populärast bland pojknamnen medan Elsa är ny i toppen bland flicknamnen.

”Alice och Maja har varit i toppen förut men nu har Elsa klättrat om. Filmen Frost kan mycket väl ha spelat in i att namnets popularitet har ökat”, säger Katharina Leibring som är namnforskare på Namnarkivet i Uppsala.

Fem nykomlingar på topplistan

Bland de tio populäraste flicknamnen finns fyra nykomlingar: Agnes, Lilly, Linnéa och Molly.

”Det är fler än det brukar vara. Linnea och Agnes är namn med tidigare topplaceringar som nu fått förnyad popularitet. Lilly och Molly har båda gjort en snabb klättring under 2000-talet och Lilly är den verkliga kometen eftersom namnet kom in på topp 100-listan först 2006. Båda namnen är internationellt gångbara och kända namnbärare inom populärkulturen finns”, säger Katharina Leibring.

Tittar man på listan över de 100 populäraste flicknamnen finns även Celine, Lovis, Amelia, Luna och Elisa med som nykomlingar.

Mindre variation bland pojknamnen

Bland pojkarna är variationen mindre: Lucas följt av William och Oscar toppar listan för sjunde året i rad och bland de tio populäraste namnen finns bara en nykomling – Vincent. På topp 100-listan är Dante och Ali de enda nya namnen.

”Det är slående hur stabil namntoppen har varit de senaste åren, särskilt för pojknamnen. Under lång tid har valet av pojknamn varit mer konservativt, det håller på att ändras men lever fortfarande kvar till viss del. Om man till exempel tittar på listan över de tio vanligaste pojknamnen sedan 2004 är det bara 15 olika namn som har rullat runt”, säger Katharina Leibring.

Celine - en överraskning

Många av namnen på topplistan hade Katharina Leibring förväntat sig utifrån rådande namntrender, men statistiken bjöd också på en och en annan överraskning.

”Celine är ett nytt namn på topp 100-listan och det var en väldig överraskning för mig, jag har inte hittat någon direkt förebild som kan förklara den ökade populariteten. Det finns en undertrend med namn som låter lite franskklingande men samtidigt används i angloamerikanska miljöer och där passar namnet in.”

Bubblare: Linea, Alva-Li och Frans

Katharina Leibring ser två namntrender som hon tror kommer att växa sig ännu starkare och påverka topplistorna de kommande åren. Den första trenden är att hitta annorlunda stavningar till redan etablerade namn. Linnéa finns till exempel numera i många nya stavningsvarianter - Linea, Linéa, Linnéah, Linneá och så vidare. Den andra trenden är att bindestrecksnamn är på väg tillbaka.

”Det märks främst bland flicknamnen. I viss utsträckning är det den gamla typen av bindestrecksnamn som till exempel Anna-Lisa. Men vanligare är att hitta på nya kombinationer som Alva-Li, Stella-Li och Juni-Li. Det finns många varianter med just Li, där har säkert artisterna Lykke Li och Miss Li spelat en roll."

Andra namn som Katharina Leibring tror kan klättra upp på topplistorna kommande år är exempelvis Bianca, Holly, Idun och Lo bland flicknamnen och Algot, Alvar, Folke, Frans, Ted och Ture bland pojknamnen.

Fakta: Tio i topp 2014

Förra årets placering inom parentes.

Flicknamn

 1. Elsa (3)
 2. Alice (1)
 3. Maja (2)
 4. Agnes (11)
 5. Lilly (12)
 6. Olivia (8)
 7. Julia (5)
 8. Ebba (6)
 9. Linnea (17)
 10. Molly (15)

Pojknamn

 1. Lucas (1)
 2. William (2)
 3. Oscar (3)
 4. Oliver (4)
 5. Liam (7)
 6. Elias (10)
 7. Hugo (5)
 8. Vincent (13)
 9. Charlie (6)
 10. Alexander (8)

Läs mer

Scb.se: Tilltalsnamn på nyfödda namngivna 2014länk till annan webbplats

Språktidningen: Elsa och Lucas populäraste namnenlänk till annan webbplats

Svd.se: Här är de tydligaste namntrenderna just nulänk till annan webbplats

Svt.se: Här är de vanligaste namnen för barn under 2014länk till annan webbplats

Uppdaterad 29 januari 2015