• Huvudmeny

8 mars 2016

Klarspråk, minoritetsspråk och nyord på sverigefinska språkseminariet

Språkrådets sverigefinska språkseminarium arrangerades den 4 mars på Finlandsinstitutet i Stockholm. Seminariet har ordnats sedan 2006.

Utbildningsradion filmade en del av seminarieföredragen.

Seminariet inleddes av Jarmo Lainio, professor i finska vid Stockholms universitet, som berättade om minoritetsspråk på en europeisk nivå. Sedan var det dags att komma lite närmare Sverige när Sirpa Lindelöf, utvecklare i Eskilstuna kommun, presenterade kommunens finskspråkiga verksamhet. Eskilstuna valdes till årets sverigefinska kommun 2010. Före lunch föreläste också specialexpert Ulla Tiililä (Institutet för de inhemska språken) om forensisk lingvistik, det vill säga hur man kan använda språkvetenskapliga metoder som hjälp i brottsutredning.

På eftermiddagen pratade Ulla Tiililä om bra och begripligt förvaltningsspråk. Efter henne kom doktorand Eveliina Tolvanen (Åbo universitet och Svenska litteratursällskapet i Finland) som jämförde pensionsmyndigheternas finlandsfinska texter med sverigefinska. Dagen avslutades med språkvårdare Henna Leskeläs (Språkrådet) föredrag om nya ord både i svenskan och framför allt i finskan. Alla föredrag publiceras på Språkrådets webbplats inom de närmaste veckorna.

Det var cirka 80 deltagare på seminariet. Utbildningsradion, UR, filmade föredragen som kommer att visas på Kunskapskanalen under våren. De kommer också att finnas tillgängliga på UR Play.

Om du har idéer och förslag till nästa års program eller om det praktiska (t.ex. datum för seminariet), kontakta oss gärna via telefon 08-455 42 20 eller e-post finska@sprakochfolkminnen.se. Alla som deltog vid seminariet kommer att få en länk till en utvärdering på nätet.

Uppdaterad 09 mars 2016