• Huvudmeny

29 april 2016

Visning av utgrävningsplats

1959–1963 fanns ett läger för svenska romer i Skarpnäck utanför Stockholm. Nu görs en arkeologisk utgrävning av platsen och den 13 och 17 maj hålls visningar för allmänheten.

två bilder där arkeologer arbetar på utgrävningsplatsen

Bilder från utgrävningen av Skarpnäckslägret 2015. Foto: Lotta Fernstål

Arkeologisk utgrävning

Under maj månad genomförs en arkeologisk undersökning av det före detta Skarpnäckslägret utanför Stockholm. Platsen ställdes i ordning av Stockholms stad och användes under åren 1959–1963 som ett läger för svenska romer i Stockholm som ännu inte hade erbjudits fast bostad. Förra året gjorde projektet I stadens utkant en första arkeologisk undersökning av platsen och återvänder i år för en uppföljande utgrävning.

Visningar för allmänheten

Fredagen den 13 maj kl. 12-13 och tisdagen den 17 maj kl. 18-19 visas utgrävningen för allmänheten. Visningarna är gratis och det behövs ingen föranmälan.

Mer information och vägbeskrivning finns på projektets hemsidalänk till annan webbplats.

Projekt för att synliggöra svenska romers historia

”I stadens utkant - svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet” är ett samverkansprojekt mellan Historiska museet, kulturföreningen É Romani Glinda, Institutet för språk och folkminnen, Mångkulturellt Centrum och Stiftelsen Kulturmiljövård. Tanken är att synliggöra svenska romers historia genom att samla in svensk-romska livsberättelser och undersöka lägerplatser från 1900-talet i och omkring Stockholm.

Uppdaterad 17 maj 2016