• Huvudmeny

16 september 2016

Arkivväskan blir digital – och är full med troll!

I en ny digital arkivväska riktad mot lärare och elever från förskolan till årskurs tre kan du lära dig allt om trollen i folktron.

I likhet med en vanlig arkivväska går det att välja och plocka ut de delar som är extra intressanta.

"Vi såg framför oss den fysiska arkivväskan som många arkiv jobbar med, men valde att göra den digital för att kunna nå ut till lärare och elever i hela landet", säger forskningsarkivarien och initiativtagaren Lina Midholm på Institutet för språk och folkminnen.

Pedagogiskt material

Förutom troll innehåller väskan pedagogiskt material om sagor och sägner, ordspråk och talesätt, lästips och länkar och information om hur man kan ta del av institutets folkminnessamlingar.

"Tanken är att väskan ska fyllas på med andra väsen i folktron och med fler tips och idéer om hur pedagoger kan arbeta med barnen", säger Lina Midholm.

Lansering på bokmässan

Arkivväskan kommer att lanseras under Bokmässan i Göteborg där institutet medverkar. Men redan nu kan du testa arkivväskan på vår webbplats.

Under bokmässans branschdagar, torsdagen den 22 september och fredagen den 23 september, har institutet flera monteraktiviteter för pedagoger och lärare och i samband med det kommer arkivväskan att presenteras. Du hittar oss i monter B02:29!

Uppdaterad 21 september 2016